ALLANA HIJAB

ALLANA HIJAB
Whatsapp 012-6144924 NOW For Guaranteed Special Free Gift

Thursday, June 23, 2016

Soalan Pada KP Kesihatan, Ancaman Anak Anti-Vaksin Atau PATI Lebih Buruk?

Perlu dijelaskan saya golongan vaksin, khuatir pula kena kecam. ;p

Banyak cadangan diutarakan di FB yang mana ia tidak lebih dari hanya selesaikan masalah dengan mencipta satu masalah lain.

Sebagai contoh, cadangan melarang anak yang tidak mendapat vaksin mendaftar Tadika dan terbaru Sekolah. Mungkin pencadang tidak pernah dengar apa yang terjadi pada Kg Kusta, Jalan Kusta, Sg Buloh seawal tahun 1930 dan diwartakan secara rasmi sebagai bukan ancaman pada 1984.

Kerajaan ketika itu selesaikan masalah bukan dengan cara hukum mereka tetapi dengan bantuan yang diperlukan sehingga benar-benar bebas kusta disusuli kaunseling.

Saya fikir, golongan vaksin juga boleh dihadapi dengan pelbagai cara melalui penguatkuasaan akta dsb, tapi elakkan cara menghukum, apatah lagi hukum anak-anak yang hanya mangsa "kesilapan" ibu bapa.

Kita sudah terlalu banyak elemen salah diterapkan pada generasi akan datang seperti menghukum murid lambat ke sekolah, sedangkan Bas Sekolah dan Ibu Bapa yang lambat hantar mereka.

Saya ingin menarik perhatian pihak berkenaan khususnya Datuk Dr Noor Hisham, Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia.

Anak-anak anti vaksin bukan ancaman tunggal kepada golongan vaksin, malah ancaman lebih besar datangnya dari golongan PATI dan Pekerja Asing.

Mungkin Datuk Hisham dan kita tidak tahu bahawa anak-anak PATI yang tiada surat beranak/MyKid dan tiada vaksin diterima di Sekolah Agama JAIS di Selangor dan bercampur dengan anak kita yang ada vaksin.

Jika dilaksanakan larangan pada anak antivaksin rakyat Malaysia, bagaimana dengan mereka ini?

Di Pasar Borong Wilayah, di bawah terma UN, banyak "refugee" dari Negara potensi tinggi kesihatan berkampung di kawasan tersebut. Mereka mempunyai Sekolah sendiri dan anak-anak mereka juga bercampur dengan kita yang ada vaksin khususnya di tempat awam.

Bagaimana pula dengan anak-anak dari sempadan yang memiliki dua kerakyatan seperti Thailand-Kelantan/Kedah/Perak dan Sabah/Sarawak-Filipina/Indonesia?

Lebih menakutkan bukan anak-anak PATI ini kerana sebagai anak kecil tahap kesihatan mereka boleh dikesan, tetapi Pekerja Asing atau PATI sendiri!

PATI dan Pekerja Asing adalah orang dewasa yang merupakan "carrier" kepada wabak penyakit menular. Mereka tidak dijangkiti tetapi mereka pembawa.

Mereka sudah mula berasimiliasi dalam kejiranan kita dan hanya dipisahkan tembok rumah, dimana Pakistan, Bangladesh, Myanmar ini sudah banyak menyewa rumah sebelah kita.

Jika ditanya pada saya yang daif ilmu kesihatan ini, saya berpendapat anak-anak kita lebih terdedah kepada wabak-wabak terkawal melalui vaksin seperti Tibi dll kepada Pekerja Asing Dewasa Bangladesh, Myanmar dan Pakistan kerana mereka tidak pernah disuntik vaksin dan mereka pembawa virus yang sempurna.

Mungkin ada yang jawab mereka ini sudah diperiksa Fomema dsb tetapi ia tidak cukup bukan sahaja Fomema bukan setiap tahun, mereka selalu pulang ke Negara mereka, tetapi mereka adalah pembawa untuk menjangkitkan dan bukan dijangkiti dan ia tidak boleh dikesan!

Saya berharap, penyelesaian Kerajaan dalam melindungi rakyat Malaysia dari wabak penularan semula ini menyeluruh.

Pekerja Asing, termasuk PATI dan UN Refugee perlu dipantau khususnya anak-anak mereka yang lahir di Malaysia.

Bukan menidakkan kemanusiaan bila saya terpaksa menolak pekerja asing makan dengan anak saya di meja Restoran, atau menjual Ayam Golek di Selayang,, atau menafikan anak warga asing naik Bas termasuk Bas percuma di Selangor, tetapi kita perlu cegah sebelum terlambat.

Dan pencegahan ini memerlukan tindakan kawal bukan hukum.

1 comment:

Anonymous said...

Article on antivaksin vs PATI tu, those kind of article assuming all PATi're carriers mcm ckp all Muslim are terrorists. Article yg buat generalization towards a subgroup of people based on ethnicity, race, religion etc can potentially create further division in society. They are already in the country, the issue should be raised is how to address social inclusion so depa dpt hak, and get proper care.
[02/07 3:58 PM] PROF ENNY@6A1: We have to be kinder in dealing with such issues and enforce better border control. Yg Dah masuk then takkan Nak tangkap, halau or segregate or shun. Depa human too. What if d situation is turn and Nauzubillah kita ni refugees, our country being attack?