ALLANA HIJAB

ALLANA HIJAB
Whatsapp 012-6144924 NOW For Guaranteed Special Free Gift

Saturday, August 26, 2017

Repaired: 99Speedmart Jual Murah Kerana Untung Besar Arak, Kawal Segera!

99Speedmart guna pintu belakang untuk jual juta tin arak 10m dari rumah kita. Arak bukan hanya masalah orang Islam tetapi juga masalah orang India, dan kalau kita boleh hadapinya, bagaimana anak cucu kita?

2. Peniaga Bukan Islam tiada halal haram maka umat Islam wajib sokong perniagaan orang Islam kerana hidup kita bukan di dunia sahaja. Namun pada yang tidak mampu, sudah pasti Allah faham di era kos sara hidup meroket umat Islam perlu utamakan berjimat.

3. Ingatlah, tiada apa yang percuma dan murah tanpa ada harga sebenar yang perlu kita bayar!!

Amaran: Tiada mana-mana dalam artikel ini gesa pengguna boikot 99Speedmart. Jika mampu sokong perniagaan saudara seagama, silakan, jika tidak, tidak perlu.

4. Paling dikhuatiri adalah sikap mudah “terhutang budi tergadai body(akidah)” oleh pengguna Islam. 5. Ya! Di akui semua barangan di 99Speedmart murah selain 1000 Cawangannya berada di lokasi berdekatan kita.

6. Apatah lagi dalam berhadapan keadaan ekonomi yang amat gerun ini, membeli dan berjimat seringgit dua di 99Speedmart membantu TAPI;

"pengguna perlu tahu 99 Speedmart tidak rugi, malah untung lebih besar dari Kedai Runcit Islam yang jual lebih mahal sedikit"

7. Mengapa?

Kerana ARAK! Walaupun untung yang diperoleh 99 Speedmart dari Colgate, Tepung, Beras, Susu, Bijiran, Minuman hanya RM 0.10 - 0.20 tapi untung jualan arak adalah RM 2.00 – RM 3.00. Untung arak adalah 50%-100% apatah lagi peniaga borong dari kilang dalam volume besar dan konsisten.8. Mungkin ramai tidak tahu, Premis Perniagaan Runcit (bukan Gedung) perlu pohon dan perolehi Permit dari Kastam untuk menjual arak di premisnya bagi tujuan cukai.

9. Sepupu saya berniaga jual arak(Kedai Runcit) dan setiap minggu pasti ada Pegawai Kastam buat pemeriksaan, sesuatu yang saya tidak pernah dilihat di 99 Speedmart? 


10. Tidak pasti sejauh mana JAKIM pengaruhi Kastam dan penguatkuasaan dalam menentukan volume yang dibenarkan dijual satu premis apatah lagi jika premis itu terletak dalam kawasan majority Melayu ie Selayang, Shah Alam, Keramat, Pandan, Ampang, Wangsa Maju dll

11. Kita juga tidak pasti bagaimana Kastam/Kerajaan beri permit jual arak, ikut volume ikut premis, atau diberi 1000 premis sekali permit. Jika 1 premis jual 1000 tin sebulan, 1000x1000=1,000,000 tin arak dijual Speedmart setiap bulan.

12. Yang pasti, tidak seperti KK Speedmart yang pernah heboh jual arak di Shah Alam hingga Dr Hassan Ali, Exco Kerajaan Negeri Selangor dari PAS ketika itu dipecat, 99 Speedmart tidak pernah ditegur walaupun lokasinya lebih dekat dengan pintu rumah peminum arak.

13. Justeru kita minta 99 Speedmart kemukakan data jualan arak di 1000 premisnya.

14. Jika anda fikir majoriti peminum arak di Malaysia adalah Bukan Islam, ANDA SILAP. Orang Islam membentuk 70% dari peminum arak di Malaysia!!! 

15. Malah bila dicampur dengan Islam Bangladesh, Indonesia dan Rohingya di Malaysia maka 80% pembeli arak di 99 Speedmart adalah orang Islam.

16. Pada yang berkata, biarlah bukan Islam minum Arak, ANDA SILAP! Agama Buddha, Kristian dan Hindu melarang penganutnya minum arak dan seperti Islam melarang umatnya tuduh tanpa bukti, komen tanpa pengetahuan, itulah yang kita suka lakukan.
Rukun Agama Budha yang ke-8 dengan jelas menyatakan “ Budhists should abstain from liquor”. Budha juga menolak menjual arak sebagai sumber pendapatan.

Dalam Bible, The Book of Proverbs Bab 23:29-33 memberi nasihat ini “ Do not look at wine when it is red, when it sparkles in the cup and goes down smoothly. At the last it bites like a serpent, and stings like an adder. Your eyes will see strange things. And your nind will utter perverse things”.

Dalam agama Hindu, tujuan utama penganut Hindu ialah untuk bersatu dengan Tuhan. Ianya hanya boleh tercapai melalui badan dan akal yang sihat. Seorang agamawan Hindu Thiruvalluvar mengatakan “ Mereka yang minum arak tidak berbeza dengan mereka yang meminum racun, maka mereka tiada bezanya dengan orang yang sudah mati”


17. Dr Mariah Mahmud pernah dipetik berkata, lebih ramai orang India yang mintanya ghalang 7-11, KK dan 99 Speedmart jual arak kerana ia barah dalam masyarakat India Malaysia. http://drsitimariah.blogspot.my/p/memerangi-ketagihan-arak-menegakkan.html

18. KITA gesa Kerajaan kawal atau halang arak dijual di premis 99 Speedmart walaupun kita tahu kerajaan tidak akan bertindak kerana ARAK SUMBANG beratus juta ringgit cukai setahun.

19. Maka kini pilihan di tangan kita. Jihad bukan bermakna bom bunuh diri atau sertai perang di luar negara, sebaliknya ia wajib bermula di rumah, di kejiranan dan 99 Speedmart di kejiranan kita.

For better tomorrow. For MALAYSIAN Future


No comments: