ALLANA HIJAB

ALLANA HIJAB
Whatsapp 012-6144924 NOW For Guaranteed Special Free Gift

Sunday, August 20, 2017

Memali: Tidak perlu RCI, Publish Dokumen PDRM Akan Dedah Siapa Arah Tembak!

Setiap anggota Tentera dan Polis jalani latihan ketat penuh displin dan mereka patuh pada arahan Ketua.

Tiada satupun anggota polis akan bertindak tanpa arahan dari pihak atasan.

Seorang Konstabel akan tunggu arahan Sarjan dll(Ketua Operasi). Kes Memali serius dan sudah berbulan maka highest rank onsite adalah OCPD, biasanya Supt.

OCPD ada SOP. OCPD tidak akan arah rempuh, apatah lagi tembak.

Sebelum tembak OCPD akan hubungi Ketua Polis Negeri dan saya percaya dalam kes Memali sudah pasti banyak mesyuarat dan taklimat operasi telah diadakan Menteri Dalam Negeri bersama Ketua Polis Negara dihadiri semua Anggota Polis terlibat.

SOP wajibkan keputusan TEMBAK perlu diluluskan Ketua Polis Negara melainkan ada risiko lebih 50% anggota polis percaya nyawanya diancam orang Kampung yang bersenjatakan buluh dll.

Buluh vs Pistol dan Kereta Kebal?Soalan lebih mudah, siapa arah rempuh ke dalam Kubu Kg Memali???

Pasti arahan tersebut hanya boleh dikeluarkan oleh peringkat tertinggi, jika arahan Ketua Polis Negara maka beliau perlu dapat kebenaran dari Menteri Dalam Negeri dan jika gagal hubungi barulah KPN/IGP akan hubungi/dapatkan kelulusan Perdana Menteri.

SOP ini jelas walaupun Perdana Menteri adalah bapa kepada Ketua Polis Negara, Polis tetap ikut SOP dan perlu arahan Menteri Dalam Negeri, walaupun Bos Menteri Dalam Negeri adalah Perdana Menteri.

Saya sudah pergi ke semua IPK, IPD dan Balai Polis N9, Melaka, Johor, KL, Selangor dan kebanyakan Balai Perak dan Penang dan saya JAMIN, Polis ada SOP dan mereka sentiasa patuh pada SOP jika tidak maka mereka akan jada EO selamanya.

Walaupun yakin tapi saya kurang pasti apakah Buku 24 jam sudah ada pada 1985. Buku 24 jam perlu diisi oleh setiap anggota Polis setiap hari, setiap pergerakan.

SOP Polis juga mewajibkan anggota polis yang terlibat(lebih 200) samada secara langsung atau tidak, perlu tulis/taip laporan bertulis dan diserahkan pada Ketua mereka.

200 laporan bertulis oleh 200 anggota polis yang terlibat dari Konstable, Lans Koperal, Koperal, Sarjan, Sarjan Mejar, Sub Inspektor, Inspektor, C/Inspektor, ASP(Percubaan), ASP, DSP, Supt, AC, C, SAC, malah IGP sendiri perlu serah laporan bertulis kes Memali pada Menteri Dalam Negeri dan Menteri Dalam Negeri pada Perdana Menteri.

Semua 200++ laporan bertulis Memali ini ada dalam simpanan Kerajaan BN yakni Dato Seri Najib Razak.

Justeru, tidak perlu RCI untuk perjuangkan nasib mangsa Memali.

Dato Seri Najib mampu dahului pencapaian Mahathir dan Pak Lah semudah tunjuk keikhlasan pada keluarga mangsa dan PAS(pejuang kes Memali) dengan;

---> PM tolong arah KDN keluarkan 200++ laporan bertulis Memali untuk tatapan umum/kajian pihak Universiti dan disahkan sebagai peristiwa Negara dan iktiraf mangsa sebagai Hero Negara kerana secara tidak langsung kes Memali menakutkan Komunis pada "ketegasan" Kerajaan.

RCI hanya beri "keuntungan politik" pada Kerajaan dan nasib mangsa Memali tetap tidak terbela.

Secara peribadi, saya yakin pihak Kerajaan khususnya Polis ia adalah keputusan risiko 50-50, dan Kerajaan tersilap justeru ini peluang Kerajaan khususnya PDRM bersihkan diri.

PS: Saya yakin Perdana Menteri tidak akan adakan RCI mahupun dedah 200 laporan dokumen polis kerana ia tidak untungkan dirinya dan BN dan Memali akan terus diperalatkan sebagai alat politik Kerajaan dalam meraih undi, 1 way or another.

Buktikan saya salah!

AlFatihah kepada mangsa Memali. Alfatihah!

No comments: