ALLANA HIJAB

ALLANA HIJAB
Whatsapp 012-6144924 NOW For Guaranteed Special Free Gift

Tuesday, August 22, 2017

Keajaiban Air ZamZam Tamat Jika Kita Tidak Jimat Air Di Rumah

Air zam zam akan habis jika kita tidak jimat air di rumah adalah tajuk sensasi@mislead dimana semua penulis tahu menipu/fitnah waima tipu tajuk kerja mudah tingkatkan rating pembaca. Namun ia bukan cara blog ini, maka saya minta maaf atas keteledoran fatal ini.

Hakikinya, 2 perkara berbezasing cuba disampaikan artikel ini iaitu;

1. Kajian Unesco dapati 1.8 billion=1/3 Penduduk Dunia akan hidup dalam keadaan kurang air pada 2025.

Mungkinkah Malaysia antaranya jika kita tidak lestari air?

2. Keajaiban Mekah

Ada beberapa perkara yang sukar dijelaskan bila kita berada di Mekah.

Antaranya kehadiran burung di Mekah, malah diatas Kaabah sendiri tapi satu taik burung pun tidak dijumpai/dilihat atas Kaabah atau dalam kawasan Tawaf dan Kain Kiswa. Secepat mana cleaner bersihkan pun pasti ada kes taik burung kelepak jatuh atas muka "director Ahmad Nisfu" :).

Banyak misteri lain yang dilihat orang, berbeza orang berbeza pula pengalaman.

Paling hairan adalah air zam-zam.

https://www.youtube.com/watch?v=0t43b8NxY30

Link Video diatas oleh Al-Jazeera tunjukkan 8000 liter air zam-zam di pam dari bawah tanah setiap saat selama 24 jam sehari bagi memenuhi keperluan jemaah sepanjang tahun.Ini bermakna dalam 1 tahun, sebanyak 252 Billion Liter Air Zam Zam di pam naik.

Sebelum 2004, di Mekah ada beberapa bilik yang penuh dengan kepala paip air zam-zam. Bila buka paip itu, air keluar dengan amat laju tanpa henti, ramai ambil kesempatan untuk mandi-manda dengan seronok.

Dari mana air ini datang?

Mekah hampir tiada hujan sepanjang tahun justeru ia adalah misteri yang lebih hebat untuk direnungkan dari misteri pelacuran di Mekah yang jelas kejalangan manusia bukan agama.

252 billion liter air bersamaan dengan air yang 30 juta rakyat Malaysia guna selama 2 bulan jika purata penggunaan air seorang 150liter/sehari.


Kesimpulannya, air zam zam adalah nikmat Allah pada semua manusia.

Justeru jika kita tidak jimat air di rumah bermakna kita kufur nikmat dan Allah boleh tarik balik semua nikmatNYA pada kita termasuk nikmat air zamzam.

PS: Semua di Bumi ini terutama udara dan air adalah benda yang kita pinjam dari anak cucu cicit kita. Pastikan kita pulangkan pada mereka dalam keadaan bersih, sihat dan cukup.

Sumber:

www.konsumerkini.net.my/medialib/index.php/consumer-info-brochure?download=11:jimatkan-penggunaan-air

http://www.irishexaminer.com/ireland/150-litres-of-water-consumed-daily-by-every-person-245927.html

No comments: