ALLANA HIJAB

ALLANA HIJAB
Whatsapp 012-6144924 NOW For Guaranteed Special Free Gift

Tuesday, February 18, 2014

Onederful Cina
Orang Cina Malaysia memang baik hati dan rajin, dan hakikatnya mereka baik dan rajin kerana pengaruh bergaul dengan masyarakat Melayu yang kurang mengejar dunia dan sangat baik hati. Sebab orang Melayu “keduakan duniawi”, maka orang Cina mengambil inisiatif sebagai “pendatang baru” untuk menggantikan apa yang orang Melayu tidak lakukan. Juga disebabkan orang Melayu baik hati, maka orang Cina terpaksa memilih amal sikap baik hati agar diterima oleh orang Melayu yang lebih dahulu menjadi “pendatang senior” di bumi bertuah ini.

Cuba lihat orang Cina di Negara China, majoriti mereka tidak serajin Cina Perantau dan sudah tentu tidak sebaik macam orang Melayu dalam menerima “pendatang baru”.

Di Malaysia, Onederful Cina menerbitkan video pendek bertajuk Onederful Malaysia dengan mengejek perkara keselamatan Negara dan Perdana Menteri Melayu sempena Tahun Baru Cina. Yang diajar oleh emak Cina saya, Cina baik hati dan menyambut tahun baharu dengan azam meninggalkan apa yang buruk pada tahun lalu. Pada perayaan tahun baharu mereka akan berpakaian baru, memulakan tahun baharu dengan perkara yang baik-baik, pakaian merah-merah, melupakan apa yang lalu dan memulakan yang baharu dengan tenaga positif semata.

Onederful Malaysia hanya menyerlahkan sebab kenapa orang Eropah khususnya Amerika amat sukar menerima Bangsa Cina. Sehingga kini, orang Cina masih dianggap Rakyat Kelas Rendah di Negara berkenaan walaupun sudah bertapak disana beratus tahun. 

Onederful Cina lupa mereka bebas mengendalikan Sekolah Aliran Cina tidak seperti di Thailand, Indonesia, malah Singapura.

Onederful Cina lupa mereka dibenarkan bertutur dalam Bahasa Cina walaupun rakan mereka tidak faham tidak seperti di Indonesia dan Thailand.

Onederful Cina lupa jika mereka dakwa Melayu tidak akan berjaya membangunkan Malaysia tanpa Cina maka Cina juga tidak akan berjaya tanpa Melayu.

Onederful Cina lupa mereka kaya kerana kebanyakan pekerja mereka adalah orang Melayu yang mereka tidak perlu bayar gaji yang tinggi.

Onederful Cina lupa kedudukan mereka sebagai wakil rakyat dan pemimpin adalah hasil dari undian orang Melayu yang baik hati.

Onederful Cina lupa permohonan mereka untuk kembali ke Negara China ditolak oleh Presiden China,  Mao Ze Dong.

Onederful Cina lupa Perdana Menteri Melayu merahsiakan hal tersebut pada masa itu dan memberikan kerakyatan kepada mereka dalam skala gergasi yang bebas.

Malah Onederful Cina juga lupa berterima kasih pada Tunku Abdul Rahman, seorang Melayu yang memberikan Temasek pada orang Cina tanpa sebarang tindakan ketenteraan dan syarat tambahan, jika tidak bukan sahaja Singapura terus mundur, tapi mungkin masih bermandi darah seperti di Wilayah bergolak lain.

Onederful Cina lupa Buddha menekankan tidak mungkin membina kebahagiaan diri sendiri dengan merampas kebahagiaan orang lain.

Maka jelaslah, bukan Melayu sahaja mudah lupa, orang Cina juga mudah lupa.

Sebenarnya bukan sukar mahu membezakan orang Cina Malaysia dengan yang “bukan Malaysia” walaupun ada MyKad. Orang Cina Malaysia akan menghormati hak kaum Melayu kerana nama Negara Malaysia sendiri jika ditukar pada bahasa Melayu adalah Melayusia.

Onederful Cina kini mahukan kuasa politik selepas kuasa ekonomi dikuasai mereka.

Onederful Cina kini mahukan senioriti seperti yang mereka idamkan di China, Taiwan dan Hong Kong.

Onederful Cina mahukan bukan sahaja seluruh Laut China Selatan tapi juga seluruh Negara di Laut China Selatan.

Apakah Onederful Cina menggambarkan sikap dan sifat orang Cina sebenar jika mereka diberikan kuasa mutlak pemerintahan?

Apakah Onederful Cina hanya sikap segelintir atau benar ia mengandungi harapan majoriti orang Cina di Malaysia. Sepanjang pengetahuan saya berkawan, bersaudara dan bergaul di Kedai Kopi mereka, suara majority mereka mahukan kuasa politik selepas berjaya merajai kuasa ekonomi.

Onederful Cina disarankan agar berhati-hati kerana selain tahun ini Tahun Kuda Air, Islam bukan semudah itu diperangi. Orang Islam mempunyai sentimen yang bercampur terhadap orang Cina dan walaupun Onederful Cina boleh berjaya dengan kerjasama orang Islam yang memiliki tujuan yang sama dalam politik, namun dikhuatiri keikhlasan golongan kopiah ini. Mungkin sejarah Michael Collins, Wira Ireland boleh dihayati kerana selepas diberi kemerdekaan oleh Britain, pihak yang berpakat pula bergaduh merebut kuasa dan wang.
 
Onederful Cina tidak salah dan berdosa untuk mengimpikan jawatan Perdana Menteri kerana mereka adalah rakyat Negara ini dan mempunyai hak yang sama dengan sesiapapun untuk menjadi Perdana Menteri.
Namun, Onederful Cina perlu bijak dalam mengurus perjuangan agar tidak dibakar hangus jambatan perpaduan antara kaum di Malaysia. 

Onederful Cina juga lebih "wonderful" jika dapat menghayati dan belajar berterima kasih pada orang Melayu dan Islam yang telah memberi anda ruang yang luas seluas-luasnya selama seratus tahun ini.

Apa-apa pun, Malaysia amat besar untuk rakyatnya kerana Malaysia tiada Gunung Berapi, Gempa Bumi dan sebagainya, Jadi adalah molek dan cantik jika Onederful Cina tidak terburu-buru dan gelojoh dalam mengejar tiket ke Putrajaya. Jika ditakdirkan harinya tiba dan menjadi milik kalian, ia pasti akan terjadi jua. Tidak perlulah menghina sesiapa apatah lagi melalui Video sempena Tahun Baru Cina yang megah.

Orang Cina seluruh dunia boleh memarahi saya tapi semua tahu saya tujukan artikel ini khusus kepada Cina Malaysia kerana sejahat-jahat Cina di China atau di Amerika, mereka tetap tidak akan menjenakakan dan mencemari  Perayaan Tahun Baru Cina mereka sendiri.

No comments: