ALLANA HIJAB

ALLANA HIJAB
Whatsapp 012-6144924 NOW For Guaranteed Special Free Gift

Wednesday, February 16, 2011

FOKUS PADA PENCERAIAN

KOTA BHARU 16 Feb. – Kerajaan Pas Kelantan melancarkan “Gerbang Az-Ziwaaj” dengan peruntukan RM1.5 juta tahun ini bertujuan menggalakkan 1,500 pasangan muda kurang berkemampuan untuk berkahwin.

Semasa melancarkannya, Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, program bertemakan “Anda Bijak Kerana Berkahwin” itu bertujuan mengelakkan golongan muda dari terjebak dalam perzinaan dan menghalang kejadian buang anak luar nikah.

Melalui program itu, setiap pasangan diberi RM1,000 dalam bentuk cek dan peserta boleh mendapatkan borang permohonan di pejabat kadi, pejabat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN), kaunter khidmat pelanggan Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri atau muat turun borang dari laman facebook “Gerbang Az-Ziwaaj” (Gerbang Perkahwinan). – Bernama

----->
Saya bukanlah penyokong tegar mana-mana pihak, malah saya sendiri mengisytiharkan diri tidak berparti. Harapan saya sebenarnya adalah harapan semua umat Islam iaitu untuk memashyurkan Islam di segala segi kehidupan. Namun, ia bukanlah perkara mudah mengambil kira komposisi kaum lain, belum termasuk bilangan mereka yang menjual ayat-ayat Allah untuk keuntungan dunia yang sedikit.

Penceraian sebenarnya bukanlah penyelesaian malah Allah amat membenci penceraian. Janganlah fikir semua dosa kita pada suami terhapus apabila kita bercerai kerana kita sudah meminta maaf dan suami sudah memaafkan.

Apa sahaja dosa akan di balas walau sebesar hama, sungguhpun suami sudah memaafkan. Kerana isteri sudah melintas garisan halus dan melanggar larangan Allah.

Tindakan kerajaan Kelantan adalah satu tindakan tidak matang dan akan dipandang rendah oleh Agama Bukan Islam. Kerana, apa guna memberi wang pada mereka yang masih muda tetapi bukan ilmu. Akhirnya penceraian akan terjadi lebih kerap dan menjadi trend "tidak apa", walhasil Allah amat membenci penceraian.

Bukan hanya PAS, UMNO yang mengetuai Kerajaan juga perlu memperbanyakkan program selepas kahwin yang wajib dihadiri suami dan isteri dalam tempoh 5 tahun pertama berkahwin.

Demi Islam, demi Allah, fokuslah penceraian bukan perkahwinan.

Assalamualaikum.

No comments: