ALLANA HIJAB

ALLANA HIJAB
Whatsapp 012-6144924 NOW For Guaranteed Special Free Gift

Wednesday, June 7, 2017

Melayu Bodoh(Part 2): Melayu Gagal Faham Sebatang Lidi Tidak Berguna

Satu perkara yang boleh menafikan tajuk Melayu Bodoh ini ialah orang Melayu hari ini semakin ramai Melayu kaya!

Kaya dalam kategori mempunyai pendapatan isi rumah berbelas ribu sebulan sehingga berjuta ringgit sebulan.

Begitu juga dengan perniagaan orang Melayu yang semakin hebat menafikan monopoli orang Cina. Lihat sahaja Bangi Sentral, Seksyen 7 Shah Alam, Mood Republik dan lain-lain, semuanya melahirkan puluh ribu ahli perniagaan Melayu bertaraf jutawan.(ikut aspek penulis jutawan mereka mentaksir jutawan bukan dari tunai tetapi dari nilai aset yang dimiliki)

Satu perkembangan yang baik tetapi langsung tidak membanggakan.

Sekaya pun mereka, mereka tetap bergerak dan berfikir seperti sebatang lidi. Sesuai dengan fizikal mereka, tidak berguna tanpa peralatan.

Sebatang lidi tidak berguna kepada sesiapa melainkan "pain in the ass" yang boleh cederakan mata.
Lidi hanya berguna bila diikat bersama dengan satu ikatan.

Ikatan ini adalah simbol pada prinsip penyatuan.

Melayu Kaya boleh bermegah berbelanja jutaan, rumah puluh juta, kereta juta, Dato, Tan Sri, projek ratusan juta, tetapi sebatang lidi tetap tetap tidak berguna!

China telah mengorak langkah penaklukan dan penjajahan alaf baru moden melalui ekonomi dan kuasa wang. Orang Melayu tiada masa dan tiada pilihan lagi selain dari bersatu.

Belilah dari perniagaan orang Melayu walau ia lebih mahal kerana itulah yang orang Cina lakukan melalui Sekolah Cina dan Persatuan Cina! (Jakel bukan Melayu tapi Pakistan)

Langganlah perkhidmatan dari Melayu walau seserik mana pun anda kerana itulah yang orang Cina lakukan ketika IKS Cina baru mahu berkembang awal 80-an dahulu.(ketika itu amat popular "tagged line" kalau tidak tipu bukan Cina tetapi Cina tetap sokong Cina)

Gunalah agen/orang tengah Melayu walaupun ia lebih menyusahkan kerana itulah yang orang Cina lakukan demi kaum mereka ketika industri pengilangan bermula 80-an dahulu.

Saya tahu kerana saya juga Cina, saya tahu bagaimana peniaga Cina jual pada harga berbeza pada Ibu saya dan pada orang Melayu pada masa sama. Saya tahu kerana hingga hari ini Ibu saya tetap akan sokong perniagaan, produk dan melanggan dari orang Cina selagi tidak haram ie baiki kereta, beli barang runcit dll.

Ayo Melayu! Sokong Melayu! Demi Melayu! Hidup Melayu!

Ya! Melayu Bodoh, tetapi janganlah tuli lebih lagi perjalanan kita masih panjang dan kita masih muda, malangnya masa tidak mengizinkan kerana "opportunis" berada dimana-mana menunggu kejatuhan dari kerbrorokan nilai bangsa Melayu.

Ayuh bangkit Melayu!


No comments: