ALLANA HIJAB

ALLANA HIJAB
Whatsapp 012-6144924 NOW For Guaranteed Special Free Gift

Thursday, June 15, 2017

Melayu Bodoh (Part 4) Nuzul Quran: Melayu Baca AlQuran Tapi Tidak Faham

Ngo em son tin yau ngan, tin mo ngan, tin em pong ngo - Amen.

Bayangkan AlQuran dalam Bahasa Cina, dan kita baca ayat di atas secara berulang-ulang sebagai doa?
Tidakkah kita mahu tahu akan maksudnya?

Peliknya, itulah yang telah menjadi daki dalam masyarakat Melayu!

Benar, 700 tahun dahulu ketika AlQuran menukar keturunan Parameswara kepada Seri Paduka Baginda (Rasulullah SAW), Islam diwarisi secara kelahiran.

Justeru bagi menggalakkan perkembangan Islam pada zaman itu adalah dengan megeluarkan "fatwa" baca sahaja AlQuran(tanpa faham) dapat pahala dan kita akui ia kaedah yang diterima dan ada baiknya dalam konteks zaman 700 tahun dahulu dan terus diwarisi hingga hari ini!

Namun, pada hari ini wajarkah selepas 2-3 kali atau selepas berpuluh tahun KITA baca dan khatam AlQuran tidakkah kita mahu tahu apa sebenarnya yang kita baca itu???!!!

Ramai Melayu yang saya jumpa malah ada yang mengaku pada usia 55 tahun baru dirinya tergerak mahu baca terjemahan AlQuran dan mahu tahu apa yang dibacanya sejak 50 tahun dahulu.

Bayangkan, selama 50 tahun kita baca AlQuran kita tidak faham apa yang kita baca?

Perlu diingatkan, dalam AlQuran Allah suruh fahami(bukan baca sahaja) AlQuran dan menekankan ayat seperti tidakkah mereka mahu berfikir, tidakkah mereka mahu memahami, tidakkah mereka mahu menggunakan akal dll!

Misalnya, kita wajib menyebut mati 5 kali sehari, tapi kerana Melayu tidak sedar mereka sebut mati 5 kali sehari maka dalam masyarakat Melayu menyebut tentang mati adalah perkara yang tidak baik lebih lagi ketika melawat orang tua dan sakit!

Bila sudah faham AlQuran, maka ramai juga yang membuat tafsiran sendiri dan terus berjihad di Syria tanpa berjihad dan membetulkan ahli keluarga dan masyarakat sendiri terlebih dahulu.

Usaha Kerajaan mewajibkan Bahasa Arab dan mengajar Bahasa Arab di Sekolah Agama tidak berjaya kerana lebih ramai yang bertukar menjadi Arab dari yang berjaya menguasai Bahasa Arab!

Apakah kita fikir orang Arab tidak faham AlQuran yang ditulis dalam Bahasa Lidah mereka, bahkan mereka faham, tetapi kelaku, permusuhan sesama Arab dll mengambarkan mereka tidak faham, malangnya orang Arab itulah yang orang Melayu puja dan mahu tiru(bukan Nabi).

Ayo Melayu!! Bangkit Melayu! Bacalah AlQuran dengan terjemahan kalau tidak bacalah ayat Cina Kantonis diatas dan amin tanpa memahami maksudnya!

Ya! Melayu Bodoh, tetapi janganlah tuli lebih lagi perjalanan kita masih panjang dan kita masih muda, malangnya masa tidak mengizinkan kerana "opportunis" berada dimana-mana menunggu kejatuhan dari kerbrorokan nilai bangsa Melayu justeru kita perlu kembali pada AlQuran dan rapatkan SAF kita!!!

PS: Mari kita bersama-sama ucap terima kasih pada Allah yang telah menurunkan AlQuran pada kita pada 17 Ramadhan yang lalu(3 hari lepas). Terima Kasih Allah.

Secara peribadi saya sendiri pada usia 37 tahun baru benar-benar memahami setiap butir kata yang saya ucap ketika solat. Allahuakbar, semoga Allah ampunkan kejahilan kita semua. Amin.

Dalam Solat banyak pujian-pujian bagi Allah yang meleret-leret bagi menunjukkan kita memuji-muji Allah justeru kita pujilah Allah pagi dan petang, sebanyak-banyak puji tanpa menyingkatkan pada Bismillah sahaja dan habiskan puji DIA pemurah dan penyayang, pada Allahu sahaja dan habiskan puji pada DIA yang maha besar, pada OMG(OhMyGod) sahaja dan habiskan puji pada OhMyMercifulGod dll.

Wallahualam.

No comments: