ALLANA HIJAB

ALLANA HIJAB
Whatsapp 012-6144924 NOW For Guaranteed Special Free Gift

Monday, April 26, 2010

DASAR EKONOMI BARU(DEB) SUDAH HAMPIR KE HUJUNG USIA

Kemenangan BN di Hulu Selangor dengan majority 1725 bukanlah sesuatu yang perlu diraikan oleh orang Melayu. Malah ia adalah sesuatu yang perlu ditangisi oleh orang Melayu samada PAS, UMNO atau PKR kerana Dasar Ekonomi Baru (DEB) terpaksa ditamatkan. Ia kerana orang Melayu sendiri menolak DEB.

Sungguhpun undi Melayu telah memenangkan BN-UMNO tetapi undi Melayu berpecah kepada dua dengan sebelah lagi memihak kepada PR-PAS. Samada orang Melayu itu bodoh, atau memang tidak mahu ambil peduli, kaum bukan Melayu terus bersatu dengan hampir 80% undi kawasan Cina memihak pada PR.

Orang Melayu memang bodoh sombong. Tidak mahu belajar bahasa lain tetapi bersorak bangsa lain boleh bertutur bahasa Melayu, walhasil, kejayaan apa ada dengan orang Melayu? Undi Cina sebenarnya berpecah kerana mereka tidak puas hati dengan DEB yang mengutamakan Melayu yang mana Melayu itu membentuk 80% komposisi rakyat Malaysia. Oleh itu tidak hairanlah jika DEB dan kekayaan Negara diberi lebih kepada Melayu yang lebih ramai bilangannya. Namun, isu ini telah dimanipulasikan oleh akhbar Cina hampir setiap hari. Sehinggakan orang Cina begitu membenci Ibrahim Ali tetapi begitu mencintai Nik Aziz. Tetapi kerana kedangkalan orang Melayu yang tidak tahu membaca Bahasa Cina(sebaliknya dengan orang Cina), orang Melayu tidak memahami aspirasi dan tuntutan kaum Cina. Malah orang Melayu begitu berbangga dapat berpeluk dengan orang Cina walaupun hanya atas nama “berpakat”.

Jika orang Melayu tahu membaca Bahasa Cina dan memahami akhbar Cina justeru memahami kehendak tuntutan dan aspirasi kaum Cina yang mahu DEB dimansuhkan, pastilah orang Melayu akan bersatu untuk menolak permintaan kaum Cina ini dengan berhemah. Sudah tentulah, undi Melayu tidak akan pecah dan undi Cina dan India tidak akan menjadi penentu kepada kemenangan BN selaku Parti Pemerintah.

PERKASA dan NGO Melayu lain perlu meningkatkan usaha untuk menyedarkan orang Melayu dengan menterjemahkan akhbar Cina kepada Bahasa Melayu setiap hari supaya orang Melayu sedar yang hanya orang Melayu sahaja suka berpecah dan gila kuasa sejak 500 tahun dahulu. Mungkin, itulah ajaran Islam kepada umatnya, berpecah!!

Nyata, jika undi Melayu masih berpecah, Perdana Menteri dan Kerajaan BN tidak mempunyai banyak pilihan selain memenuhi tuntutan kaum Cina dan India termasuk memansuhkan Dasar Ekonomi Baru. Apakah implikasinya? Saya bukanlah orang paling layak untuk menilai implikasi tanpa DEB, kerana orang Melayu yang bermanfaat dari DEB sepatutnya lebih jelas akan kesannya kepada anak cucu kita. Selain DEB, BN masih perlu memperakui hak dan peranan kaum bukan Melayu dalam BN dan kemajuan Malaysia. Bangunlah, kerana kita sedang melihat akan jawatan TPM 2 yang akan diisi oleh Cina, pemansuhan subsidi Haji, peruntukan seimbang untuk Rumah Ibadat Bukan Melayu dan Melayu(kini Imam menikmati gaji antara RM4000 – RM 10000), dan banyak lagi.

Semua ini tidak akan terjadi jika orang Melayu bersatu sedangkan Islam tidak mengajar perpecahan seperti Sunnah dan Syiah. Mungkin, itulah perkara terbaik yang dipelajari anak Malaysia dari bumi Arab, iaitu perpecahan. Akhir sekali, kita bolehlah ucapkan Selamat Tinggal pada DEB dan menjelang 2020, kita boleh mengucapkan Selamat Tinggal pada Bangsa Melayu. Hang Tuah pernah berkata, tidak akan Melayu hilang didunia, TETAPI, Hang Tuah tidak berkata, tidak akan Melayu hilang dari bumi (Melaka, dulu Tanah Melayu dan kini) Malaysia.

No comments: