ALLANA HIJAB

ALLANA HIJAB
Whatsapp 012-6144924 NOW For Guaranteed Special Free Gift

Saturday, May 1, 2010

ANTARA YES TUAN DAN YES TUHAN

Yes Tuan adalah satu sindrom yang telah wujud sekian lama. Ia ada dalam darah daging setiap manusia dengan kadar tertentu mengikut keadaan. Dalam kerjaya, Yes Tuan merujuk kepada garis panduan seorang Pekerja iaitu “Tuan Senantiasa Betul” atau dalam Bahasa Inggeris, “Boss Is Always Right”. Dalam politik pula, Yes Tuan merujuk kepada perlakuan pengikut politik untuk senantiasa bersetuju dengan Tuan Politik tidak kira samada salah atau betul, dosa atau pahala. Malah dalam setengah kes, ia melibatkan kerosakan yang amat besar dan dalam. Sungguhpun begitu, ia perlu dikekalkan dan akan terus kekal begitu kerana tiada manusia yang lahir tidak suka dipuji, apatah lagi tiada yang suka ditentang dan dibantah.

Oleh itu, golongan Yes Tuan atau Yes Sir ini senantiasa mendapat tempat dan dapat mendampingi Tuan mereka. Jika dari segi moral ia dilihat salah, namun, perbuatan tersebut hanya demi niat mencari rezeki sahaja. Walaupun ada Parti Politik yang dikecam teruk satu masa dahulu kerana mengamalkan sikap Yes Sir ini, kini yang mengecam sudah menjadi Kerajaan juga mengamalkan sikap yang sama. Jika ada ADUN atau MP mereka yang tidak mengamalkan sikap Yes Sir ini, mereka akan dihadapkan ke Jawankuasa Disiplin Parti malah ada yang sudah dipecat kerana tidak menjadi Yes Sir. Dalam perkembangan sama, seorang Pemimpin Veteran berpihak kepada Negeri kelahirannya dalam isu tuntutan royalti Gas, beliau membelakangi Tuannya dan tidak mengamalkan konsep Yes Sir, namun, beliau tidak dipecat.
Jika dipecat, maka JELASLAH tiada kebebasan dan hak untuk menyuarakan pendapat yang bermakna kita tidak perlu ada Pemilihan Parti untuk memilih barisan pemimpin dan Calon, pilih sahaja yang mempunyai semangat Yes Sir yang tinggi dan jitu.

Dalam pada itu, kekeliruan senantiasa wujud pada orang Islam sehingga berpecah kepada beratus pendapat, pemahaman dan kepercayaan. Sehinggakan di Malaysia, dari dua kumpulan besar yang tidak dapat disatukan, kini berpecah pula kepada tiga. Orang Islam khususnya di Negeri yang mundur ekonominya(tidak bermaksud mundur agamanya), mempunyai salah tanggap antara Yes Tuan dan Yes Tuhan. Mereka memilih untuk memetik satu ayat dari beribu ayat Al-Quran yang mengatakan taat pada pemimpin, dan jika ditujukan kepada pemimpin bukan kalangan mereka, mereka akan petik pula satu ayat yang mengatakan jangan taat pada pemerintah yang zalim. Sungguhpun selama berpuluh tahun mereka diketuai oleh golongan yang tidak tinggal solat, yang memakai pakaian traditional/kebangsaan Arab Islam dan Kristian iaitu Jubah, yang membela janggut mengikut satu dari berpuluh sunnah Rasulullah, yang isteri dan anak memakai litup kepala, yang senantiasa memulakan dan mengakhiri ceramah dengan ayat Quran tetapi sarat dengan makian, kejian dan fitnah, mereka tetap Yes Tuan kepada Menteri Besar mereka.

Islam adalah agama kebenaran yang juga agama HAK. Tidak kira betapa kuatnya kerajaan dan pemimpin, tiada yang kekal, semua akan runtuh dan mati. Yang tidak MATI ialah HAK iaitu Allah SWT. Kini, dari golongan politik, sehingga pencacai politik, dari golongan Ustaz sehingga kepada Ketua Sekolah Pondok yang masih waras dan tidak keliru dengan Yes Tuan dan Yes Tuhan, semuanya mendedahkan kepada umat akan beza antara taat pada TUAN dan TUHAN. Walaubagaimanapun, racun taat pada Tuan yang didakwa Pewaris Nabi telah meresap kedalam jiwa yang amat dalam. Sehinggakan, mereka tidak lagi mendengar kata orang lain selain dari seorang individu yang dipercayai wali dan mursyid. Kerana ketaksuban inilah pecahnya Islam kepada beberapa puak seperti Syiah, Wahabi, Sunnah, Turki, Muhammadiyah, beratus Tarekat, 4 Imam Utama dan lain-lain lagi pemahaman. Walaupun Tuhan itu saju sahaja pada mereka semua iaitu ALLAH, namun kerana Tuan yang banyak dan berbeza-beza, ditambah dengan KETAKSUBAN Yes Tuhan kepada Tuan oleh Pengikut, maka berpecahlah Islam. Ketaksuban membawa mereka sehingga tiada antara mereka yang dapat berfikir dengan waras yang mana Ketua mereka hanyalah manusia biasa dan bukan maksum.

Kini, Malaysia juga akan berpecah kepada beberapa pemahaman selain dari Tarekat, Sunnah, Wahabi, Syiah. Pemahaman ini pasti akan lahir jika orang Islam masih belum sedar dan jelas tentang taat pada Tuan dan taat pada Tuhan. Antara Yes Tuan dan Yes Tuhan.

Jika diteliti, antara batil dan hak hanya ada satu garisan halus yang memisahkan garisan tersebut.

Apakah mungkin jiwa perpecahan Islam di Malaysia diwarisi dari bumi Arab oleh orang Melayu yang belajar disana? Atau, adakah ia satu perancangan hebat oleh Syaitan dan Iblis untuk terus melekakan umat Islam supaya merasakan hanya mereka sahaja yang betul, orang lain salah? Sehinggakan mereka mampu untuk memberi syurga dan neraka kepada sesiapa yang mereka suka! Bangunlah Saudaraku, tolaklah YES TUHAN dan carilah hidup yang aman damai supaya umat Islam dapat mengerjakan perintah Allah dengan sempurna tanpa sebarang ketakutan dan kebimbangan.

No comments: