ALLANA HIJAB

ALLANA HIJAB
Whatsapp 012-6144924 NOW For Guaranteed Special Free Gift

Monday, March 9, 2009

KES BULI DISEKOLAH

Sebagai Negara Dunia Ketiga Malaysia perlulah banyak belajar dari Negara Dunia Pertama. Namun, meniru kaedah dan sistem Negara lain tanpa memahami latar belakang dan keseluruhan sistem Negara tersebut perlu dielakkan. Sebenarnya, Malaysia adalah Negara Dunia Kedua namun sifat, sikap, semangat dan mentaliti Malaysia adalah seperti Negara Dunia Ketiga. Kenapa ia terjadi sedemikian adalah kerana rakyat Malaysia gagal memahami intipati kata keramat Malaysia Boleh!!! Malaysia Boleh adalah setakat slogan namun ia adalah penggerak utama banyak Negara maju termasuk Amerika.

Kes buli di Sekolah sebenarnya tidaklah menggambarkan sifat sebenar anak-anak kita. Namun, pengaruh rakan, media hiburan dan tidak lupa dunia tanpa sempadan iaitu Internet perlu diberi perhatian serius. Umum mengetahui, betapa mudah untuk memperoleh sumber video dan gambar seks dan ganas dari Internet. Anak-anak adalah kain putih yang dicorakkan oleh ibu bapa. Guru dan Sistem Pendidikan pula berperanan untuk merangsang daya kreativiti akal dan badan anak-anak. Saya bersetuju bawah Guru bukanlah Polis dan jika Guru mampu untuk mendisplinkan Pelajar sekalipun, ia menuntut penerimaan baik serta positif secara menyeluruh dan berterusan dari kesemua ibu bapa. Jika tidak, ia bukan sahaja mengundang masalah lain tetapi juga merosakkan minda dan sifat Pelajar dari dalam.

Sepertimana kepercayaan orang Melayu, jika ibu bapa petani, maka anak petani, jika ibu bapa penoreh, maka anak penoreh, jika ibu bapa penjahat, maka anak penjahat, jika ibu bapa penagih dadah, maka anak penagih dadah, jika ibu bapa doktor, maka anak doctor dan sebagainya, orang Melayu percaya jika mereka tidak pernah memukul anak mereka, maka Guru tidak boleh menjentik sedikit pun anak mereka. Lebih teruk lagi, pemikiran ini terbawa-bawa sehingga Ibu Bapa percaya jika mereka tidak hisap dadah maka anak-anak mereka pasti tidak akan hisap dadah. Dunia amat berlainan setiap tahun, malah setiap hari ada sahaja penemuan dan peralatan canggih baru yang dipasarkan. Anak-anak perlulah mendapat pendedahan sewajarnya, pengawasan yang ketat, bimbingan yang lebih erat serta ada keperluan mendekati golongan ini secara halus. Seperti yang saya kata, ibu bapa tidak boleh fakir yang anak-anak mereka sama seperti mereka dan akan jadi seperti mereka, tidak mungkin lebih. Anak-anak lebih bijak sebenarnya, malah jauh lebih bijak dari ibu bapa diusia yang sama. Ini kerana Dunia telah mengalami evolusi yang amat ketara dengan adanya Komputer dan Internet.

Sistem Pendidikan merupakan satu Sistem yang dicipta oleh manusia dengan mengambil kira segala aspek bagi tujuan melahirkan insan yang hebat. Namun, fizikal, mental dan spiritual Pelajar perlu digerakkan oleh Pelajar itu sendiri bagi memaksimakan kebolehan Pelajar. Bantuan dari ibubapa, rakan, saudara, guru, kenalan, dan teman istimewa amat perlu. Program-program Luar Sekolah juga banyak membantu tumbesaran fizikal, mental dan spiritual Pelajar. Mentaliti pengguna dan bukan pencipta, Amerika hebat dan Malaysia tidak, England hebat bermain bola, Malaysia tidak mampu, China laju berenang dan Malaysia lambat, Cina pandai berniaga dan Melayu tidak, kalau tidak menipu bukan Cina, kalau tidak mabuk bukan India, Singh is King dan sebagainya adalah satu anasir yang menular dan merosakkan Pelajar dari dalam. Tidak penting apa yang dihadapan atau dibelakang kita, tetapi yang penting adalah apa yang ada didalam kita. – dari Buku Stephen R. Covey.

Salah satu program yang mahu saya tekankan dan cadangkan bagi membanteras kes buli sekolah, gangsterisma dan salah laku pelajar adalah SUKAN. Negara Dunia Pertama seperti Amerika memanglah maju namun keburukan dari kemajuan adalah harga yang perlu dibayar setiap Tamadun, Negara, Bangsa dan Agama. Gangsterisme dan dadah merupakan krisis berterusan Pelajar Sekolah Amerika. Namun, ia berjaya dikurangkan melalui aktiviti dan Program Luar Sekolah terutama Sukan. Amerika bukan sahaja maju dan berjaya tetapi juga merupakan Jaguh Utama mengungguli Sukan Olimpik sejak berdekad lamanya. Sukan bukan sahaja memerlukan kemahiran dan minat, tetapi, kesungguhan, semangat juang, berkerjasama sebagai pasukan, disiplin, sikap(attitude), nilai, komitmen, pemikiran positif, kecenderungan untuk berjaya, tidak mudah mengalah, senantiasa bersaing dengan adil, semangat memajukan diri, semangat menerokai dan mengatasi kelebihan diri sendiri, dan banyak lagi. Sukan di Amerika amat banyak sekali dan mereka tidak sesekali memandang rendah terhadap apa jenis sukan sekalipun.waima Sukan Lasak. Jelas sukan lasak memerlukan keberanian dan pemikiran positif.

Sukan dapat mendisplinkan Pelajar dan mengisi masa lapang Pelajar. Ramai Pelajar suka melepak tanpa faedah. Sudah pasti, merempit jauh lebih baik dari melepak, malangya, rempit pula tidak disediakan litar yang selamat dan sesuai. Galakkan sukan, seni mempertahankan diri terutama silat, Program Luar Sekolah, komersilkan dan pertandingkan sukan traditional seperti konda kondi, guli, gasing, layang-layang, dam haji, congkak, basikal BMX, tarian zapin, tidak lupa “shuffle”, skateboard, terjun tiruk, meredah hutan, kuda longkang, berbasikal paling lambat, acara disiplin wikang mat rempit, dan sebagainya.

Sukan dapat membendung jenayah dan gejala lemah otak iaitu lepak dan ia terbukti berkesan di banyak Negara di dunia. Namun, sukan memerlukan pengorbanan semua pihak terutama ibu bapa. Ibu bapa senantiasa mahukan yang terbaik bagi anak-anak terutama dalam bidang pendidikan. Namun, kuasa Tuhan menjadikan setiap insane dengan kelebihan dan kekurangan masing-masing. Dan setiap kelebihan sesorang adalah berlainan antara mereka. Ada yang dilahirkan dengan akal yang bijak, tangan yang besar, kaki yang kuat, otot yang kuat, semangat yang kuat, mulut yang petah, akal yang licik, lidah yang panjang, mata yang petak dan sebagainya. Apabila ibu bapa mendesak dan menekankan ank-anak diluar kemampuan dan kebolehan mereka, anak-anak ini akan jadi hamba kepada system yang tidak sesuai dengan mereka. Kerajaan, mahu tidak mahu terpaksa menyediakan prasarana pendidikan selepas Sekolah termasuk Sijil Kemahiran, MLVK, SKM, Universiti dan sebagainya bagi memenuhi impian ibu bapa. Persoalannya, adakah ini merupakan impian bagi anak-anak kita? Tanpa disedari kita sebagai ibu bapa telah mensia-siakan anugerah Tuhan kepada anak kita semata-mata kita mahu melihat mereka berjaya mengikut kehendak kita.

Sunggupun begitu, Malaysia sebagai Negara Dunia Kedua perlu berfikiran dan mempunyai semangat, sikap, sifat, nilai dan mental seperti Negara Dunia Pertama, Fizikal tidak termasuk kerana Jepun dan Korea Selatan sudah membuktikan kepada semua sistem sedia ada bahawa fizikal bukan halangan langsung. Sukan juga adalah satu aktiviti riadah dan merangsang segala deria serta daya kreativiti badan dan minda. Saya tidak nampak cara lain selain Sukan bagi mendisplinkan dan melahirkan Pelajar yang hebat di luar akademik.

No comments: